Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.06.2023

Незаконне заволодіння землею вартістю понад 70 млн грн – на Житомирщині підозрюють злочинне угруповання, очолюване екскерівником регіонального Держгеокадастру (ФОТО)

За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної та Звягельської окружної прокуратур злочинному угрупованню у складі чотирьох осіб повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шахрайським способом, вчинене в особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України).
Також двом державним реєстраторам інкримінується пособництво у заволодінні чужим майном шляхом обману, за попередньою змовою групою осіб, вчиненому в особливо великих розмірах та незаконна зміна інформації, яка обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, що заподіяло значну шкоду (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 190,  ч. 3 ст. 362 КК України).
За даними слідства, керував угрупованням 42-річний житель Києва, колишній керівник Держгеокадастру однієї з областей, наразі надає юридичні послуги у  земельній сфері. У міру своєї  діяльності, фігуранти мали доступ до відповідних реєстраційних баз, також знали, що більшість сільськогосподарських підприємств свого часу отримали значні площі сільгоспугідь на праві колективної власності на землю. Використавши такі обставини, вирішили заволодіти масштабною площею землі, придбавши корпоративні права самих підприємств.
З цією метою забезпечили незаконне виготовлення земельно-технічної документації, на підставі якої земельним ділянкам присвоєно кадастрові номери, приховавши обставини повернення земель до державної та комунальної власності після завершення процесу паювання.
Таким чином, протягом березня 2020 – січня 2022 років злочинна група придбала на Житомирщині сім підприємств та, за пособництва державних реєстраторів, незаконно заволоділа майже 1730 га земель лісо- та сільськогосподарського призначення вартістю понад 70 млн грн.
На незаконно одержану землю та вилучену реєстраційну документацію накладено арешт.
Упродовж квітня-травня 2022 року Звягільською окружною прокуратурою заявлено шість цивільних позовів в інтересах держави про витребування із незаконного володіння отриманих злочинним угрупуванням земельних ділянок.
Для забезпечення подальшої конфіскації арештовано корпоративні права підозрюваних, належні їм земельні ділянки, приватний будинок, квартири та транспортні засоби.
Кримінальне правопорушення у земельній сфері викрито завдяки спільним злагодженим діям Житомирської обласної та Звягельської окружної прокуратур, УСБУ в області та ГУНП в області, яке проводить досудове розслідування.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1986