Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.03.2024

Самовільною розробкою кар’єру на Житомирщині заподіяв 4,4 млн грн збитків – вручено підозру ексдиректору товариства з «російським слідом»

За процесуального керівництва Коростишівської окружної прокуратури ексдиректору товариства повідомлено про підозру у незаконному заволодінні ґрунтовим шаром землі, що заподіяло матеріальну шкоду у великому розмірі, та незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 239-1, ч. 4 ст. 240 КК України).
За даними слідства, підозрюваний тривалий час, упродовж десяти років, очолював каменевидобувне товариство, його засновники - громадяни рф.
Підприємство займалося видобуванням лабрадориту з родовища «Оптима», розташованого на орендованій земельній ділянці, що на території Новоборівської селищної ради Житомирського району (раніше Хорошівський).
У той період підозрюваний самовільно, за допомогою спецтехніки, організував промислову розробку нового кар’єру за межами ділянки надр, на яку мав спецдозвіл.
Експерти встановили, що протягом 2016 - 2020 років ділок незаконно видобув понад 2 тис. м3 корисної копалини загальнодержавного значення – лабрадориту.
До того ж, ексдиректор поруйнував землю комунальної власності загальною площею понад 1,3 га, знявши верхній шар ґрунту під самовільний кар’єр. 
Унаслідок протиправних дій державним інтересам заподіяно шкоди на понад 4,4 млн грн.
Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення з підозрюваного заподіяних збитків у повному обсязі. Також вирішується питання про накладення арешту на належне йому майно та застосування запобіжного заходу.
Злочин викрито Коростишівською окружною прокуратурою спільно з УСБУ в області та відділенням поліції № 4 Житомирського райуправління поліції.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1374