Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.06.2024

Фішинг-шахрайство: у Житомирі викрили молодиків, які під видом виплат ООН зняли з банківських карток потерпілих понад 300 тис грн (ФОТО)

За процесуального керівництва ювенального прокурора Житомирської обласної прокуратури трьом місцевим жителям повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України).
Розслідуванням встановлено, що кримінальний підробіток за допомогою фішинг-шахрайства влаштував бердичівлянин, залучивши двох своїх приятелів – мешканців Житомира.
Діяли за розробленою схемою. Надсилали потерпілим у месенджери повідомлення нібито від родичів чи друзів про виплату грошової допомоги від ООН. При цьому зазначали фішингові посилання, за яким «здійснюються виплати». Введена в оману людина за таким посиланням потрапляла на фейковий вебсайт, обирала банк, у якому мала рахунок, та авторизовувалася в онлайн-банкінгу.
У такий спосіб підозрювані отримували конфіденційну інформацію банківського рахунку потерпілих (номер картки, ПІН-код, логін, пароль). Встановивши доступ до чужих коштів, знімали готівку або розраховувалися через термінал у різних магазинах побутової техніки. Здебільшого купували мобільні телефони дорогих моделей, які здавали до магазину у сусідній області.
Одноразові зняття коштів могли сягати від 50 тис грн до понад 100 тис грн. У шахрайські тенета потрапили шість жителів різних областей. Протягом грудня минулого - квітня поточного років у різний спосіб з їхніх рахунків ділки зняли 310 тис грн. Остаточна кількість потерпілих встановлюється.
Під час проведених у Житомирі, Бердичеві та Вінниці обшуків за місцем проживання й автівках вилучено мобільні телефони, жорсткі диски, готівку.
Наразі усім трьом фігурантам обрано запобіжні заходи у виді нічного домашнього арешту.
Досудове розслідування проводить ГУНП в області, оперативний супровід - Відділ протидії кіберзлочинам в області ДКП НПУ та УСБУ в області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 2151