Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.06.2019

На Житомирщині прокуратура виявила безпідставне проживання в’язнів у палатах стаціонару медчастини виправної колонії

Прокуратура Житомирської області продовжує вживати послідовні заходи, спрямованні на забезпечення законності при наданні медичної допомоги в’язням.
З початку цього року під час перевірок в установах виконання покарань виявлені численні порушення, пов'язані із наданням медичної допомоги в'язням, які перебувають в ізоляторах тимчасового тримання та кімнатах для затриманих відділів поліції ГУНП в області, засудженим та ув'язненим, що тримаються в установах виконання покарань та слідчому ізоляторі.
На усунення виявлених порушень і притягнення винних осіб
до дисциплінарної відповідальності прокурорами внесено 14 вказівок, серед яких - начальникам установ виконання покарань та начальнику філії державної установи «Центр охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України» в Житомирській області.
Зокрема, під час обходу приміщень медичної частини №4 Філії
та за результатами вивчення медичної документації засуджених встановлено, що на момент перевірки 21.05.2019, в стаціонарі на лікуванні перебували 4 засуджених, на яких не заведено історії хвороби.
Не було жодного іншого медичного документу на підтвердження необхідності їх стаціонарного лікування та підстав перебування у медчастині, що є порушенням вимог ст.116 КВК України та іншого чинного законодавства про охорону здоров'я.
Крім цього, виявлено, що троє засуджених, які не мали захворювань, безпідставно проживали тривалий час у палатах стаціонару медчастини, а ще двоє інших незаконно перебували. При цьому керівництво і працівники медичної частини не вживали жодних заходів щодо припинення незаконного проживання в медичній частині сторонніх осіб.
Також встановлено, що в стаціонарі медчастини взагалі не ведеться  будь-який облік засуджених, у тому числі щодо видачі хворим медикаментів.
Виявлені факти, окрім вкрай неналежного медичного забезпечення в’язнів, свідчать й про наявність в діях працівників медичної частини №4 Філії порушень щодо безпідставного покращення умов тримання окремим засудженим.
Аналогічні порушення при медичному забезпеченні в'язнів установлено й в інших медичних частинах філії державної установи «Центр охорони здоров'я ДКВС України» в Житомирській області.
Стан за додержанням законодавства щодо прав в'язнів на охорону здоров'я і надалі перебуватиме на постійному контролі органів прокуратури. 

Автор: Пресслужба прокуратури Житомирської області
кількість переглядів: 1806