Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.07.2021

За втручання Новоград-Волинської окружної прокуратури майже 100 пам’яток архітектури будуть внесені до Держреєстру нерухомих пам’яток України (ФОТО)

    Новоград-Волинською окружною прокуратурою приділяється особлива увага збереженню пам’яток культурної спадщини, яких на Звягельщині налічується майже сотня.
Це, зокрема, Свято-Михайлівська церква у с. Груд (1913 р.), Звягельський замок, споруджений князем Острозьким (1507 р.), поштова станція (1840 р.), пам’ятки археології «Городище»  (поселення, датоване І тис. до н.е. ІХ-Х ст.), розташоване на правому березі річки Церем в урочищі «Вали» та Поселення ХІ-ХІІІ ст. на південній околиці Новоград-Волинського, на лівому березі р. Смолки тощо.
Установлено, що об’єкти культурної спадщини, хоча й перебувають на державному обліку, однак, у порушення закону, не були включені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що негативно позначається на їх збереженні та утриманні.
Таке порушення спричинила бездіяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, якими тривалий час не оформлювалися належні  документи та не було подано пропозиції до уповноваженого органу - Житомирської облдержадміністрації - щодо ініціювання питання перед Міністерством культури України про внесення цих об’єктів до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.
З огляду на такі обставини, окружною прокуратурою заявлено позов про визнання бездіяльності Новоград-Волинської міської ради протиправною та зобов’язання вчинити відповідні дії.
Лише після відкриття Житомирським окружним адміністративним судом у справі провадження міськрада визнала вимоги прокуратури законними та вжила відповідних заходів.
Відтак за втручання Новоград-Волинської окружної прокуратури майже 100 об’єктів культурної спадщини регіону будуть внесені до Держреєстру, що сприятиме їх  належному утриманню та збереженню для наступних поколінь.
 
Прокуратура Житомирщини у Тwitter  Facebook  Telegram

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1301