Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.02.2022

Створювали акаунти у соцмережах та продавали країні-агресору для розміщення антиукраїнських повідомлень – на Житомирщині викрили двох «кібер-ділків» (ФОТО)

За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної прокуратури працівники відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Управління СБ України в області викрили і припинили незаконну діяльність двох місцевих жителів, причетних до створення у соцмережах акаунтів, які використовувалися для поширення повідомлень антиукраїнського змісту.
Слідством установлено, що двоє жителів Житомирщини, 1989 і 1993 років народження, без постійного місця роботи, тривалий час займалися незаконною діяльністю. Зокрема, за допомогою неліцензійної програми створювали у соцмережах акаунти, реєструючи їх під іменами жителів України, які продавали на форумах країни-агресора - Росії. За свої послуги брали відповідну плату, яку «клієнти» перераховували через небанківську платіжну систему, а фейкові акаунти використовували для поширення повідомлень антиукраїнського змісту.
На даний час задокументовано створення декількох таких акаунтів, тривають необхідні слідчі дії для встановлення остаточної їх кількості.
У четвер, 3 лютого, у селищі міського типу, за місцем проживання двох «кібер-ділків», проведено санкціоновані обшуки. Під час обшуків виявлено та вилучено банківські платіжні картки, комп’ютерну техніку із спеціальним програмним забезпеченням та мобільні телефони, які є доказами протиправної діяльності. Усі вилучені речі передано для проведення відповідних експертиз та встановлення масштабів скоєного злочину.  
Досудове розслідування за фактом державної зради та порушення недоторканності приватного житла (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 182 КК України) проводить Управління СБ України в області.
Житомирська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво.
 

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 3235