Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.12.2022

Барнахус – правосуддя, дружнє до дитини - на Житомирщині триває впровадження міжнародної моделі захисту дітей

Захист прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань, а також попередження та протидія дитячій злочинності є стратегічним загальнонаціональним пріоритетом, забезпечення якого в компетенції Офісу Генерального прокурора, та, відповідно, ювенальних прокурорів обласних прокуратур, а також Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.
У контексті цього завдання ювенальні прокурори Житомирської обласної прокуратури, координуючи свої дії з правоохоронними та іншими уповноваженими органами, беруть участь у впровадженні в нашій області принципів формування системи правосуддя, дружнього до дитини, модель якого – спеціалізований центр – Барнахус.
Про це розповіла начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Оксана Кайданович.
Вона додала, що серед інших міжнародних форматів обраний саме такий, оскільки ця модель результативно зарекомендувала себе на практиці в інших країнах. Днями Житомирською обласною військовою адміністрацією підписано з Дитячим Фондом ООН – UNICEF Меморандум про співпрацю, який передбачає конкретні кроки щодо створення Центру захисту та підтримки дітей Житомирщини, що постраждали від насильства.
«Попри те, що цьогоріч, порівняно з минулим роком, спостерігається незначне – майже на 7% зменшення кількості потерпілих від злочинів дітей, все ж  в області жертвами домашнього насильства стало 14 підлітків. Крім цього,  майже на 10 злочинів більше, ніж торік скоєно проти статевої свободи і статевої недоторканості неповнолітніх. І всі вони потребують підтримки та психологічної реабілітації», - навела конкретні цифри Оксана Кайданович.
Додатково: Барнахус - Будинок дітей – спеціалізований центр по роботі з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів. Тут проводиться співбесіда з такими дітьми, здійснюється їх медичний огляд для цілей судової медицини, надаються усі необхідні терапевтичні послуги  відповідних спеціалістів.
Серед завдань і цілей Барнахусу - забезпечення дітям і підліткам, які зазнали різних видів жорстокого поводження і потерпіли від злочинів, отримання належної оцінки, лікування і підтримки;
запобігання травматизації дітей унаслідок повторних співбесід, які проводять служби в різних місцях;
створення для проведення слідчих інтерв'ю середовище, дружнє стосовно дітей, яке б знижувало рівень занепокоєння дитини, що, у свою чергу, має вирішальне значення для успішного отримання інформації.
 

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1019