Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2023

Аби переправити військовозобов’язаного через державний кордон України, «одружили» з нареченою-інвалідом – підозрюють трьох жительок Житомирщини (ОНОВЛЕНО)

За процесуального керівництва прокурорів Житомирської обласної прокуратури, на підставі зібраних слідством доказів, трьом особам  повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення призовника через державний кордон України та у сприянні його вчинення усуненням перешкоди, з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 332 КК України).
Слідство встановило, що до кримінальної оборудки причетні троє жінок – двоє житомирянок та організаторка, 26-річна жителька Житомирського району.
Організаторка, аби допомогти знайомому військовозобов’язаному уникнути мобілізації до ЗСУ, розробила план незаконного переправлення його через державний кордон України, влаштувавши фіктивний шлюб з дівчиною-інвалідом.
Так, вона звернулася до знайомої житомирянки, яка, у свою чергу, порекомендувала 20-річну дівчину, що мала інвалідність 1-ї групи та з якою жінка була знайома через громадську організацію. За фіктивний шлюб та перетин кордону у супроводі новоспеченого «чоловіка» «нареченій» пообіцяли 1500 доларів США.
До виїзду готувалися ретельно, офіційно зареєструвавши шлюб, виготовивши закордонні паспорти та інші довідки. І вже напередодні відправлення, 16.09.2022, аби переконатися у наявності усіх необхідних документів, а також проплатити першу частину коштів – 800 доларів США, зустрілися у центрі Житомира. Решту «винагороди» пообіцяли сплатити вже після переправлення 27-річного військовозобов’язаного через державний кордон.
Проте остаточно реалізувати кримінальний план не встигли. Того ж дня, після передачі обумовленої суми коштів, правоохоронці їх викрили. Під час обшуку в автомобілі була вилучена обумовлена частина коштів та виготовлені документи.
Незаконну схему викрито за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, Управлінням СБУ в області та Головним управлінням Нацполіції в області, яке проводило досудове розслідування.
Наразі обвинувальний акт стосовно двох фігуранток провадження - 20-річної дівчини та жінки-посередниці надіслано до суду.
Примітка. Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1367