Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.02.2023

Орендуючи землю вартістю 99 млн грн, не сплатили 800 тис. грн – за позовом прокуратури Житомирщини з орендарів примусово стягнули борг

Позовні вимоги Бердичівської окружної прокуратури щодо стягнення з двох приватних товариств 800 тис. грн боргу з орендної плати задоволено Господарським судом Житомирської області у повному обсязі. Також суд виніс рішення про розірвання з одним з товариств договорів оренди трьох земельних ділянок площею 1,3 га вартістю понад 13 млн грн, та повернення їх міській раді.
Йдеться про те, що приватне товариство з 2014 року орендувало у місті Андрушівці вісім земельних ділянок комунальної власності загальною площею понад 25 га землі вартістю 99 млн грн. Частково, на п’яти ділянках, розташований цілісний майновий комплекс з виробничими приміщеннями, які перебувають у власності орендаря.
Однак прокурори встановили, що товариство, уклавши договір оренди  строком на 49 років, припинило сплачувати кошти за користування землею, ігноруючи листи міськради про погашення боргу та внесення зміни до договору у зв’язку із збільшенням нормативно-грошової оцінки.
Натомість у серпні 2021 року майновий комплекс був проданий новоствореному товариству, засновники якого - одні й ті ж особи, що й товариства-продавця. Відповідно, новому власнику виробничих приміщень перейшло право оренди на землю, на якій розміщений комплекс.
Проте новий власник перебрав на себе не лише умови оренди землі попередника, а й недобросовісну поведінку щодо вчасної сплати за її користування, фактично порушуючи чинне законодавство та взяті на себе зобов’язання.
У зв’язку з такими обставинами, прокурори звернулися до суду з вимогою примусово стягнути з обох орендарів борг, а з товариством-продавцем ще й розірвати договір оренди трьох земельних ділянок, на яких відсутні об’єкти нерухомості, що перебувають у його приватній власності. Усі 13 позовів задоволено у повному обсязі.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1691