Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.04.2023

Прокуратура Житомирщини: підозрюваного у державній зраді житомирянина затримали при спробі перетину кордону та взяли під варту без права внесення грошової застави

У понеділок, 3 квітня, за ініціативою прокурорів Житомирської обласної прокуратури підозрюваному у державній зраді змінено запобіжний захід з тримання під вартою із внесенням грошової застави – на тримання під вартою.
Цього разу суд взяв до уваги аргументи прокурора про те, що скоєння особливо тяжкого злочину проти основ національної безпеки України, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк до 15 років або довічне ув’язнення, вимагає застосування особі тримання під вартою, про що виніс відповідну ухвалу.
Зауважимо, що у березні цього року прокурори наполягали на обранні підозрюваному у державній зраді саме такого запобіжного заходу, проте Корольовський районний суд міста Житомира застосував тримання під вартою з правом внесення грошово застави на суму понад 214 тис. грн. Вже наступного дня після такого рішення суду, 22.03.2023, фігурант справи вніс грошову заставу.
Не погоджуючись з таким рішенням суду, прокурори оскаржили його в апеляційній інстанції (розгляд мав відбутися 06.04.2023).
Однак вже 01.04.2023 підозрюваного затримали прикордонники при спробі перетину кордону з України до білорусі та вилучили у нього 4 тис євро. Наразі  йому змінено запобіжний захід та поміщено під варту.
Нагадаємо, 81-річний житель Житомира співпрацював з ворожою розвідкою ПВК «вагнер». Вистежував місця дислокації підрозділів військовослужбовців, розташування військової техніки ЗСУ, важливих військових об’єктів, що в обласному центрі, позначав на карті, фотографував та передавав ворогу. Для конспірації своєї злочинної діяльності користувався позивним «Снаров».
Досудове розслідування за ч. 2  ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) триває.  
Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура. Слідство - Управління СБ України в області.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1658