Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.06.2023

Прокуратура Житомирщини довела незаконність вибуття будівлі ЦНТІ: нерухомість вартістю 28 млн грн повернуто державі

Позицію Житомирської обласної прокуратури щодо незаконного відчуження будівлі ДП «Житомирський ЦНТІ» загальною площею 1200 м2 та її повернення державі Північно-західний апеляційний господарський суд визнав обґрунтованою.
Тому рішення суду першої інстанції, яким задоволено такі позовні вимоги обласної прокуратури, залишено без змін, а апеляційну скаргу відповідача – без задоволення.
Йдеться про двоповерхову будівлю вартістю 28 млн грн, що у центрі міста Житомира.
У лютому 2019 року державний реєстратор, на підставі підробленого акту про проведення електронних торгів, незаконно зареєстрував  право приватної власності на неї за жителькою Києва. Невдовзі вона продала нерухомість. Новий власник також не став користуватися приміщенням та у червні 2020 року передав (за актом приймання-передачі) товариству з обмеженою відповідальністю.
З огляду на це, прокуратура заявила позов щодо неправомірних дій та вибуття з державної власності приміщення значної площі, який Господарським судом Житомирської області задоволено у повному обсязі.
Але таке рішення, за скаргами відповідача, двічі скасовував суд апеляційної інстанції.
Органи прокуратури , у свою чергу, подавали касаційні скарги, за результатом розгляду яких рішення судів апеляційної інстанції скасовувалися, а справа направлялася на новий розгляд до апеляційного господарського суду.
Наразі, рішенням апеляційної інстанції від 12.06.2023, відповідача зобов’язано повернути приміщення до державної власності.
Додатково. 29-річного колишнього держреєстратора, який за підробленими документами відчужив майновий комплекс, обвинувачено у зловживанні повноваженнями особою, яка надає публічні послуги, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, яка оброблюється в автоматизованій системі, вчинені особою, яка має право доступу до неї (ч. 1 ст. 362, ч. 3 ст. 365-2 КК України.  Справа стосовно нього перебуває на розгляді у суді.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1208