Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.08.2023

У Житомирі за втручання прокуратури міськраді повернуть землю вартістю понад 14 млн грн, безпідставно надану гаражному кооперативу

За позовом Житомирської окружної прокуратури суд визнав незаконним та скасував рішення Житомирської міськради про надання гаражно-будівельному кооперативу в оренду земельної ділянки площею майже 0,40 га.
Також суд визнав недійсним договір оренди землі, скасував державну реєстрацію прав та зобов’язав кооператив повернути землю міськраді.
Йдеться про те, що у вересні 2020 року, на підставі рішень сесії Житомирської міськради, зазначену земельну ділянку вартістю понад 14 млн грн надано в оренду гаражно-будівельному кооперативу. На землі, що знаходиться у межах міста, в мікрорайоні Хмільники, планувалося  колективне гаражне будівництво.
Однак прокурори встановили, що земля надана незаконно, з порушенням вимог Земельного кодексу України.
Зокрема, гаражно-будівельний кооператив не обґрунтував необхідності в отриманні саме такої площі землі комунальної власності строком на 5 років.
Житомирська міськрада, у свою чергу, не перевірила реальної потреби членів кооперативу у спорудженні певної кількості паркомісць (гаражів). Унаслідок цього в оренду надано значно більшу земельну ділянку, ніж потребувалося кооперативу.
Тоді окружна прокуратура звернулася до суду. Свою позицію довелося відстоювати у судах різних інстанцій, аж до Верховного Суду, який направив справу на новий розгляд.
Наразі, за результатом повторного розгляду, господарський суд Житомирської області визнав вимоги прокуратури обґрунтованими та ухвалив рішення про задоволення позову.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 6557