Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.08.2023

Заподіяння довкіллю шкоди на понад 21 млн грн - на Житомирщині групі осіб повідомили про підозру у незаконному видобуванню піску (ФОТО)

 За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Житомирської обласної прокуратури чотирьом місцевим жителям повідомлено про підозру у незаконному видобуванню корисних копалин у великому розмірі, що створило небезпеку для довкілля, вчинене групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 240 КК України).
Слідство встановило, що незаконним видобуванням корисної копалини місцевого значення, за попередньою домовленістю, займалася група осіб, за участі керівника місцевого приватного підприємства.
Підозрювані, не маючи відповідних дозволів, розробили кар’єри на землях однієї з територіальних громад Житомирщини. Пісок видобували у великих масштабах, за допомогою спеціальної техніки. Незаконним промислом для комерційних цілей займалися протягом вересня минулого – лютого теперішнього років.
За висновками фахівців, протиправним видобуванням піску довкіллю заподіяно збитків на понад 21 млн грн.
Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. Вживаються заходи щодо стягнення з фігурантів заподіяних збитків, зокрема, накладено арешт на шість великогабаритних вантажних автомобілів та видобуту корисну копалину.
Крім цього, за клопотанням прокурорів, стосовно іншої спецтехніки (екскаватори, навантажувачі) вартістю понад 5,7 млн грн, яка перебувала під арештом, застосовано процедуру спецконфіскації та передано в управління АРМА.
Злочин викрито Спеціалізованою екологічною прокуратурою спільно з УСБУ в області, Управлінням стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України, Управлінням СБУ в області та ГУНП в області, яке проводить досудове розслідування.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 3158