Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.09.2023

Заволодіння та легалізація 15 млн грн бюджетних коштів - на Житомирщині судитимуть злочинне угруповання

Прокурори Житомирської обласної прокуратури надіслали до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох учасників організованої групи за фактом заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, легалізації майна, здобутого злочинним шляхом та службовому підробленні (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 та ч. 3 ст. 28, ч.1 ст. 366 КК України).
Слідство встановило, що незаконну оборудку по заволодінню бюджетними коштами, виділеними за цільовою програмою сільгоспвиробникам, організував іноземець, який проживає в Україні.
Обвинувачений офіційно представляв бізнес-інтереси двох фермерських господарств, які спеціалізувалися на розведенні племінного поголів’я корів в Житомирській та Хмельницькій областях.
Скориставшись тим, що у 2021 році для такої категорії господарств державою виділена фінансова допомога, ділок розробив схему заволодіння грошима. Він організував фіктивну купівлю-продаж між цими двома фермерськими товариствами 417 голів племінної рогатої худоби.
Для оформлення паперової документації та укладення договорів залучив інших працівників цих господарств – директора, бухгалтера та представника за довіреністю.
Співучасники, щоб отримати відшкодування з бюджету за фіктивну купівлю корів, подали фальсифіковані документи до Міністерства аграрної політики та продовольства України.
На підставі таких підробок отримали з бюджету понад 15 млн грн, які легалізували та використали на власний розсуд.
Розслідування проводило ГУНП в Житомирській області. Оперативний супровід - Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним виробком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 3472