Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.10.2023

Прокуратура через суд зобов’язала підприємство забезпечити збереження гідрологічного заказника «Речиці» на Житомирщині

За позовом Житомирської обласної прокуратури суд визнав протиправною бездіяльність державного підприємства щодо збереження гідрологічного заказника місцевого значення «Речиця».
Наразі державне підприємство «Ліси України» у судовому порядку зобов’язано організувати проведення робіт щодо винесення меж заказника та закріплення їх в натурі.
Йдеться про заказник площею 120 га, розташований в Олевській територіальній громаді. Його створено для збереження на Поліссі болотного масиву – регулятора рівня ґрунтових вод, чагарників журавлини болотяної, багна болотяного та інших цінних видів лікарських рослин.
Проте прокурори встановили, що дотепер держлісгоспом не вжито належних заходів для визначення меж в натурі, що унеможливлює забезпечення належної  охорони заказника.   
Більше того, за висновками екологів, у заказнику відбувається процес первинного сингенезу – відновлення рослинного покриву, пошкодженого незаконним видобуванням бурштину. У такий період надзвичайно важливе встановлення особливого режиму охорони ландшафтного комплексу.
Прокуратура звернулася до суду та обґрунтувала необхідність вжиття невідкладних заходів для відтворення, охорони, захисту та збереження гідрологічного заказника, який є національним надбанням. Житомирський окружний адміністративний суд підтримав позицію прокуратури.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1014