Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.11.2023

Встановлював новий кордон України по лінії фронту та закликав відмовитися від тимчасово окупованих територій – на Житомирщині судитимуть колишнього правоохоронця (ФОТО)

Житомирська обласна прокуратура надіслала до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України за фактом розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, вчинені повторно  (ч. ч. 1, 2 ст. 110,  ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).
За даними слідства, 29-річний житель Житомирського району, колишній правоохоронець, систематично, протягом 2020 - березня 2023 років розміщував на своєму акаунті у соцмережі тексти з проросійською риторикою.
Він переконував, що треба відмовитися від тимчасово окупованих ворогом територій Донецької та Луганської областей і «задекларувати новий кордон з новою державою по лінії фронту». Так він відповідав на запитання «навіщо мені Донбас», використовуючи нецензурну лексику.
Вже після повномасштабного збройного вторгнення рф, у серпні 2022 року,  також стверджував, що Україні шкодить територіальна цілісність у межах січня 2014 року. Правоохоронець радив позбутися окупованих територій, бо «насправді їх втрата і є наша найбільша перемога».
А далі – ще «гучніші» заяви про те, що війну веде не росія на нашій території, а «ми - з російською імперією ведемо колоніальні війни за південний схід».
Підтримуючи та поширюючи ідеологічні наративи держави-агресора, обвинувачений зневажливими словами називав українське суспільство, бажав смерті керівництву держави. Стверджував, що не треба воювати з росіянами, «бо ми одін народ».
Досудове розслідування проводило Управління СБУ в Житомирській області.
Санкція суворішої, ч. 2 ст. 110 КК України передбачає покарання – позбавлення волі від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1474