Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.11.2023

На Житомирщині прокуратура домоглася повернення земель водного фонду вартістю 3,8 млн грн з незаконного володіння

За апеляційною скаргою Житомирської обласної прокуратури суд визнав незаконним та скасував розпорядження Житомирської райдержадміністрації про затвердження проекту землеустрою щодо відведення понад 1 га землі у власність місцевому жителю для ведення особистого селянського господарства площею понад один гектар.
Постановою суду відповідача зобов’язано повернути землю у власність держави.  
Свого часу, у 2011 році, житель столиці на підставі розпорядження органу державної влади безоплатно набув у приватну власність ділянку землі вартістю 3,8 млн грн, що на території Глибочицької сільської ради Житомирського району.
Згодом він її продав. Новий власник, змінивши цільове призначення землі, розпочав на ній будівництво автозаправного комплексу.
Проте прокурори Житомирської окружної прокуратури встановили, що на цій ділянці землі розташований державний меліоративний канал та став. 
А відповідно до положень законодавства, такі землі є землями водного фонду та перебувають під особливою охороною держави і не можуть бути у приватній власності.
З метою захисту інтересів держави, Житомирська окружна прокуратура звернулася з позовом про повернення земельної ділянки державі. Однак суд відмовив у задоволенні таких вимог. 
Наразі Житомирський апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та задовільнив позов прокуратури у повному обсязі.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1423