Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2023

На Житомирщині депутата міськради підозрюють у вимаганні грошей та позбавленні волі людей у співучасті з членом злочинної організації (ФОТО)

Житомирська обласна прокуратура повідомила депутату міської ради про підозру у  незаконному позбавленні волі двох осіб, із заподіянням їм фізичних страждань, вимозі передачі чужого майна з погрозою насильства над близькими родичами потерпілих, обмеження їх прав (вимагання), вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 189 КК України).  
Слідство встановило, що злочини скоїв депутат однієї з міських рад області у січні 2018 року разом із місцевим жителем. Спільник депутата наразі проходить у кримінальному провадженні як співучасник злочинної організації.
Вони безпідставно звинуватили двох місцевих мешканців у злочині, який ті не скоювали, у багажнику авто вивезли їх до затопленого кар’єру, наказали роздягнутися, побили та змусили визнати вину. Після цього погрожували батькам потерпілих та вимагали у них «відкуп» - сплатити по 2 000 доларів США.
Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою.
Також, у зв’язку зі встановленням додаткових обставин стосовно злочинної організації, до якої входить спільник депутата, організатору та вісьмом її учасникам повідомлено про нові підозри.
Створена так званим «смотрящим» регіону злочинна організація «спеціалізувалася» на вимаганні коштів. Протягом листопада 2017 - серпня 2023 років на території Коростишівської ОТГ ними скоєно щонайменше 13 злочинів. Вони позбавляли волі людей нібито за борги, декого примушували безоплатно працювати на підконтрольних підприємствах. Від їхніх протиправних дій постраждало 15 місцевих жителів.
У серпні 2023 року восьмеро учасників злочинної організації взято під варту без права внесення застави, одного – під цілодобовий домашній арешт.
Під час обшуків вилучено та накладено арешт на готівку - понад 370 тис. грн,  гранати, кастети, бити, ножі тощо, понад 50 банківських карток, 80 мобільних телефонів, 10 ноутбуків, чорнові записи.
З метою подальшої конфіскації накладено арешт на 1,76 млн. грн, які перебували на банківських рахунках фігурантів, частину квартири, 16 транспортних засобів.
Організатору та співучасникам інкримінують створення, керівництво та участь у злочинній організації, у тому числі особою, яка здійснює злочинний вплив, вимагання в особливо великих розмірах, з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, поєднаного з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, незаконне позбавлення волі людини, що супроводжувалося заподіянням фізичних страждань, вербування людей з метою трудової експлуатації, незаконне заволодіння важливим особистим документом, незаконне зберігання бойових припасів, вибухових пристроїв та холодної зброї, незаконне зберігання психотропних речовин, опір працівнику правоохоронного органу, заподіяння правоохоронцю побоїв, примушування свідка до відмови від давання показань (ч. ч. 2, 5 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 28,   ч. 3 ст. 149, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 357, ч. ч. 1, 2 ст. 263, ч. 1 ст. 309, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 342, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 345, ст. 386 КК України).
Злочинну організацію викрито Житомирською обласною прокуратурою спільно з УСБУ в області, Управлінням стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України та ГУНП в області, яке проводить досудове розслідування. 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному  покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.  

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1938