Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.12.2023

Прокуратура через Верховний Суд попередила незаконне використання родовища торфу на Житомирщині

Верховний Суд розглянув касаційну скаргу Житомирської обласної прокуратури та скасував постанову апеляційної інстанції про законність  отримання столичним підприємством оцінки родовища та погодження на його розробку.
Також залишено у силі рішення Житомирського окружного суду, який визнав неправомірними і скасував протокол Держкомісії України щодо обстеження родовища та рішення Житомирської облради про надання відповідачу погодження для отримання спецдозволу на користування надрами.
Йдеться про родовище торфу «Ямни», площею майже два гектари, що на території Овруцької об’єднаної територіальної громади.  
Претендент на його розробку – столичне підприємство, не будучи користувачем надр, отримало від Держкомісії геолого-економічну оцінку родовища. На підставі цього Житомирська обласна рада (2018 р) погодила  отримання спецдозволу.
Держустановою та органом місцевого самоврядування порушено Кодекс України про надра та інші законодавчі акти.
Встановивши такі порушення, прокурори заявили позов про скасування неправомірних рішень, який був задоволений судом першої інстанції.
Відповідачі оскаржили постанову суду першої інстанції та одержали позитивне рішення на свою користь.
Звернувшись, у свою чергу до Верховного Суду, Житомирська обласна прокуратура отримала підтримку, таким чином попередивши незаконне використання родовища торфу.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1275