Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.12.2023

Прокурори на захисті державних інтересів: державному університету «Житомирська політехніка» повернуто двоповерхову будівлю у центрі міста

Коментують: начальник відділу представництва інтересів держави у бюджетній сфері, з питань державної і комунальної власності Житомирської обласної прокуратури Ольга Вихристюк, ректор державного університету «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов.
Житомирська обласна прокуратура витребувала з незаконного володіння двоповерхову будівлю у центрі міста. Наразі її фактично повернуто у власність держави та передано у користування державному університету «Житомирська політехніка».
Мова йде про приміщення площею майже 1200 кв м колишнього ДП «Житомирський державний центр науково-технічної інформації та інновацій». У 2015 році його передали на баланс державного університету для створення структурного підрозділу – бізнес-інноваційного центру.
Прокурори встановили, що фізичні особи організували злочинну оборудку для заволодіння нерухомим майном держави. Вони знали, що ДП «Житомирський ЦНТІ» знаходиться на стадії реорганізації та підробили акт про продаж будівлі на електронних торгах.
На підставі підробленого документу у лютому 2019 року державний реєстратор незаконно зареєстрував право приватної власності на спірну будівлю за фізичною особою. Невдовзі її продали, а новий власник на підставі акту приймання-передачі у червні 2020 року передав товариству з обмеженою відповідальністю.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Після встановлення факту незаконного вибуття нерухомості з власності держави прокурори пред’явили позов. У судовому порядку вимагали скасувати протиправну реєстрацію права приватної власності.
Упродовж трьох років відповідач не полишав спроб залишити державну двоповерхівку у своєму користуванні.
Справу тричі переглядали суди апеляційної та касаційної інстанцій.
У листопаді 2023 року Верховний Суд прийняв остаточне рішення. Він підтримав позицію, на якій наполягала прокуратура: власником спірного нерухомого майна є саме держава, а тому воно підлягає витребуванню.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Наразі житомирські прокурори забезпечили реальне виконання судового рішення про повернення майна у державну власність та його передачу університету. Це надасть можливість покращити матеріальну базу вищого навчального закладу і підвищить можливості для виконання статутних завдань.
Державний університет Житомирська політехніка» – заклад вищої освіти державної форми власності, що належить до сфери управління Міністерства освіти і науки України, він є правонаступником всього майна, прав та обов’язків ДП «Житомирський ЦНТІ».
Додамо, що незаконне вибуття нерухомого майна з державної власності розглядається і в межах кримінального провадження.
Для притягнення до відповідальності держреєстратора та осіб, які шахрайськими діями заволоділи державним приміщенням, розпочато кримінальні провадження. Наразі матеріали обвинувачення стосовно реєстратора за фактом зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги перебуває на судовому розгляді (ч. 1 ст. 362 та ч. 3 ст. 365-2 КК України).

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 2173