Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.01.2024

Відбирали майно у підприємців, грабували та вимагали неіснуючі борги – на Житомирщині викрили групу рекетирів (ФОТО)

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури групі у складі 9 жителів міста Коростеня повідомлено про підозру у неодноразових грабежах, вимогах передачі чужого майна з погрозою насильства та насильством над потерпілим, небезпечним для здоров'я, та шахрайстві, що завдало значної шкоди (ч. ч. 2, 4 ст. 186, ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 190 КК України).
За даними слідства, під видом надуманих боргів вони грабували потерпілих, вимагали з них великі суми грошей, відбирали майно, об’єкти бізнесу, будівельну техніку, мисливську зброю. «Боржникам» встановлювали строки сплати, погрожували їм та родичам, переслідували, залякували фізичною розправою і жорстоко били.
Задокументовано близько десятка таких фактів, скоєних ними протягом 2021-2024 років. Лише за останні три місяці рекетири «вибили» з потерпілих 300 тис. грн. 
Так, у місцевого жителя вони вимагали 5000 доларів США за «кришування» лісозаготівельної діяльності. Після неодноразових погроз чоловік змушений був віддати їм частину суми – 80 тис. грн.
В інших підприємців відібрали спецобладнання для технічного обслуговування автомобілів.
Днями (2 січня), під час одержання від потерпілого 900 доларів США та 16,5 тис. грн неіснуючого боргу, двох активних учасників групи затримано за ст. 208 КПКУ.
За місцем проживання, у господарських приміщеннях фігурантів проведено понад 30 обшуків та вилучено 9 автомобілів, 2 рушниці, бойові гранати РГД-5 із підривачами, боєприпаси, холодна зброя, бити, а також готівку –  145 тис. грн, майже 150 тис. доларів США, 760 Євро та інше.
Злочинну діяльність викрито Житомирською обласною прокуратурою спільно з ГУНП в області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.
Досудове розслідування триває, встановлюється причетність підозрюваних до скоєння інших злочинів.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 2089