Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2024

До 15 років позбавлення волі за державну зраду засудили експолковника з Житомира – агента розвідки ПВК «Вагнер» (ФОТО)

За публічного обвинувачення прокурора Житомирської обласної прокуратури мешканця Житомира визнано винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2  ст. 111 КК України).
Його засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також суд позбавив його військового звання - полковника.
Прокурор довів, що відставний полковник з вересня 2022 по лютий 2023 роки активно співпрацював з ворожою розвідкою ПВК «Вагнер».
Маючи навички військового - свого часу очолював штаб розвідки ракетних військ та артилерії, ретельно виконував усі завдання російського куратора. Спілкувався з ним через заборонену соцмережу та Телеграм. Для конспірації обрав позивний «снаров».
Засуджений вивчав розташування стратегічно важливих об’єктів, військових частин, чисельність військової техніки ЗСУ та маршрути пересування. Він відстежував наявність оборонних об’єктів біля адмінбудівель та правоохоронних відомств. Здобуту інформацію наносив на детальну карту міста Житомира, фото якої надсилав ворожій розвідці.
Також збирав та передавав вагнерівцям анкетні дані командирів однієї з військових частин. При цьому усвідомлював тяжкість свого злочину та скаржився куратору, що при такій співпраці він ризикує своєю свободою.    У суді обвинувачений вини не визнав. Поводився зухвало, використовував свій стан здоров’я, щоб затягнути строки розгляду справи. Не приховував своїх проросійських ідеологічних поглядів, підтверджуючи зневажливе ставлення до українців.
Нагадаємо, перебуваючи під запобіжним заходом у виді застави, він порушив зобов’язання та намагався втекти до білорусі. Однак був затриманий при спробі перетину кордону. Відтоді перебуває під вартою.
 

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 548