Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2024

Заволодіння бюджетними 6,5 млн грн на горіховому саду – на Житомирщині підозрюють двох директорів та приватного підприємця (ФОТО)

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури організатору злочинного угруповання та двом учасникам повідомлено про підозру у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах, на підставі підроблених документів, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209 та ч. 1 ст. 366 КК України).
Зазначимо, що на початковому етапі слідства дії фігурантів класифіковано як вчинення злочинів за попередньою змовою групою осіб. Водночас, у ході розслідування слідчими та прокурорами здобуто докази, які вказують на організаційну роль одного з учасників та участь інших у складі організованого злочинного угруповання.
За даними слідства, розробив схему протиправного заволодіння коштами державної програми  «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» директор приватного товариства.
Так, восени 2020 року, директор товариства на партнерських умовах з іншим керівником підприємства висадили саджанці горіхів у Звягільському (колись Новоград-Волинський) районі на Житомирщині.
Вже через пів року по тому, організатор незаконної оборудки, аби заволодіти бюджетними коштами, крім партнера по горіховому саду, залучив знайомого. Навіть оформив на нього підприємницьку діяльність.
Підозрювані склали фіктивні документи про вартість купівлі-продажу понад 20 тис. саджанців горіхів та суму нібито оплачених робіт з висадження дерев і подали їх до відповідної комісії. У подальшому на підставі документів з недостовірними відомостями одержали від держави кошти у виді часткового відшкодування за придбані саджанці та виконані роботи.
  Загальна сума неправомірним способом одержаної допомоги становила 6,5 млн грн.
Одержані гроші шляхом фіктивних фінансових операцій через підконтрольні підприємства та фізичних осіб-підприємців, окремі пов’язані родинними зв’язками,  легалізували і використали для  власних потреб.
Наразі у межах кримінального провадження накладено арешт на житловий будинок організатора злочинного угруповання та його частку корпоративних прав у статутному капіталі товариства.
Досудове розслідування проводить ГУ Нацполіції в Житомирській області, оперативний супровід - Управління стратегічних розслідувань в Житомирській області ДСР НПУ.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1916