Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.02.2024

На Житомирщині прокуратура через суд повернула державі з приватної власності землю з археологічною пам’яткою ХІІ-ХІІІ ст. (ФОТО)

За позовом прокурорів Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури приватне товариство зобов’язали повернути державі 4 га землі з  розташованою на ній археологічною пам’яткою, що на території Стрижівської сільської ради Коростишівської міської територіальної громади.
Йдеться про об’єкт культурної спадщини «Стрижівка-1. Поселення ХІІ-ХІІІ століття», що на лівому березі річки Тетерів поблизу села. Земельна ділянка має історико-культурне призначення та належить державі в особі Житомирської обласної військової адміністрації.
 Прокурори встановили, що земля, на якій розташована пам’ятка археології, незаконно вибула з державної власності. Спочатку, за наказом Головного управління Держгеокадастру, передана двом місцевим жителям у приватну власність ніби для ведення селянського господарства.
Однак згодом вони продали свої ділянки (кожна по 2 га) приватному товариству. Новий власник приєднав землю до раніше набутої та на утвореній ділянці загальною площею 16 га планував видобувати копалину місцевого значення.
Тоді прокуратура звернулася до суду та довела незаконність набуття у приватну власність землі з історичною пам’яткою.
До того ж, наміри товариства розробляти піщаний кар’єр на давньому поселенні викликало значний резонанс серед жителів громади, які виступили проти промислового видобування надр. До думки громади дослухалися й депутати Коростишівської міськради та прийняли на сесії рішення про відмову  товариству у погодженні надання дозволу на розробку Стрижівського родовища піску.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1113