Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.02.2024

У прокуратурі Житомирщини відбулася підсумкова нарада за результатами роботи відомства у 2023 році

У Житомирській обласній прокуратурі обговорено результати роботи відомства за минулий рік та визначено пріоритетні завдання в умовах тривалої збройної агресії рф проти України.
Діяльність органів прокуратури Житомирщини за 2023 рік у цифрах і фактах.
    За результатами здійснення прокурорами процесуального керівництва  скеровано до суду з обвинувальним актом понад 4 тисячі кримінальних проваджень.
    Досягнуто певних результатів на пріоритетних напрямах.
    Закінчено скеруванням до суду 38 обвинувальних актів у бюджетній системі, 100 про корупційні кримінальні правопорушення, 13 у сфері земельних правовідносин.
    За фактами ухилення від призову під час мобілізації в особливий період до суду скеровано 84 обвинувальні акти.
    Також направлено до суду 7 обвинувальних актів за фактами незаконного переправлення військовозобов’язаних осіб через державний кордон України.
    Активізовано протидію кримінальним правопорушенням у сфері кібербезпеки. Викрито 227 кримінальних правопорушень, як результат 52 обвинувальних акти скеровано до суду.
    У сфері національної безпеки закінчено скеруванням до суду 5 кримінальних проваджень за фактами державної зради. Також до суду направлено 14 обвинувальних актів щодо колаборантів, по 13 з них судами винесено вироки.
    З метою посилення обороноздатності держави на потреби Збройних Сил України передано 20 автомобілів, 15 тепловізорів, близько 2 млн грн., 11 тисяч літрів пального, зброю та боєприпаси.
    Знешкоджено 17 організованих злочинних груп, до складу яких входило  67 осіб (незаконний обіг наркотиків, господарська діяльність, екологія тощо).
    У сфері охорони навколишнього природного середовища до суду скеровано 38 обвинувальних актів, з них 24 – за фактами незаконної порубки, перевезення, зберігання та збуту лісу,  6 – щодо фактів незаконного видобування корисних копалин. 
    Прокурорами забезпечено участь у розгляді 2 293 кримінальних провадження з ухваленням вироку.  До реальної міри покарання засуджено 2 829 осіб.
    З метою протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах до суду надіслано 3 обвинувальні акти стосовно працівників поліції за фактами перевищення ними службових повноважень із застосуванням насильства.
    Пред’явлено позовів майже на 8 млр грн (з них 2,3 млр грн у сфері охорони довкілля, 166 млн грн - у сфері охорони дитинства). Задоволено та добровільно відшкодовано за позовами 3,7 млрд грн.
    У бюджетній сфері пред’явлено позовів на 69,3 млн грн.
    У сфері земельних відносин  - на 5,3 млрд грн, повернуто та попереджено незаконну передачу майже 5,7 тисяч га земель, у тому числі лісового фонду та водних об’єктів.
    Прокурорами заявлено позовів в інтересах територіальних громад про витребування із власності недобросовісних приватних підприємств на 10 тис. га землі, які належали колишнім колективним сільськогосподарським підприємствам. Задоволено про витребування 4 тис. га землі. Наразі реально повернуто 1,5 тис. га земель вказаної категорії.
    У сфері цивільного захисту населення пред’явлено позови про приведення у належний стан та готовність для використання 27 захисних споруд загальною площею понад 6 тис. м2, загальною місткістю майже 6500 осіб.
    Завдяки вжитим прокурорами кримінально-правовим заходам захищено права 261 дитини. Стосовно злочинців направлено до суду обвинувальні акти, зокрема, 34 - за злочини, пов’язані з домашнім насильством, 60 – проти статевої свободи та статевої недоторканості. У 160 кримінальних провадженнях ухвалено обвинувальні вироки.
    До суду скеровано 16 обвинувальних актів за фактами заволодіння бюджетними коштами (майже 9 млн грн), виділеними на ремонт та будівництво дитячих закладів, у тому числі на відновлення зруйнованої інфраструктури внаслідок збройної агресії рф.
    У тісній співпраці з органами влади та Національної поліції в регіоні впроваджується Пілотний проєкт з імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини.
    За півроку вжитими заходами розпочато функціонування 6 спеціально облаштованих приміщень, в яких з неповнолітніми, які вступили у контакт із законом, проводяться слідчі дії у сприятливій (не травмуючій) обстановці за методикою «Зелена кімната».
    Розглянуто понад 4 тисячі звернень громадян.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1600