Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.03.2024

Продаж військовослужбовцям ЗСУ неіснуючих авто – злочинне угруповання підозрюють у шахрайстві на понад 365 тис. грн (ФОТО)

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури трьом учасникам злочинного угруповання повідомлено про зміну раніше оголошеної підозри. Наразі їм інкримінують заволодіння чужим майном (шахрайство), вчиненому повторно, у великих розмірах, що завдало значної шкоди потерпілим (ч. ч. 3, 4, 5 ст. 190 КК України).
Слідство встановило, що злочинне угруповання організувала раніше судима жителька Київської області, залучивши двох знайомих, серед яких – мешканець Житомирщини. 
Підозрювані встановлювали контакти з військовослужбовцями, які потребували авто для використання на фронті та обіцяли доставити транспорт з-за кордону. При цьому називали значно дешевшу вартість, та ще й за умови часткової передоплати.
Зокрема, військовослужбовцю з Житомира ділки пообіцяли пригнати автівку за 8 тис. доларів США. Проте після сплати захисником 5 тис. доларів США авансу, відразу припинили з ним зв’язок.
За аналогічною схемою вчинили шахрайство й щодо іншого потерпілого, якому також пообіцяли іномарку з-за кордону. Щоправда, за умови сплати повної вартості на суму 5 тис. доларів США. Чоловік гроші сплатив, але «бюджетний» автомобіль так і не дочекався.
Ще ділки намагалися підзаробити на ухилянтові. Військовозобов’язаному житомирянину пообіцяли організувати у військовому квитку відмітку про непридатність до служби у ЗСУ, що дало б можливість йому безперешкодно перетнути кордон та уникнути мобілізації.
Однак у жовтні 2023 року, під час отримання від клієнта 4 тис. доларів США, зловмисників викрили.
У цілому на шахрайському бізнесі злочинне угруповання збагатилося на понад 365 тис. грн.
Під час обшуків вилучено банківські картки, чорнові записи, розписки. З метою подальшої конфіскації накладено арешт на два автомобілі підозрюваних.
Усім трьом фігурантам обрано запобіжні заходи.
Шахрайство викрито Житомирською обласною прокуратурою спільно з ГУНП в області, за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1142