Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.04.2024

Експорт незаконно здобутих лісоматеріалів на майже 43 млн грн – у Житомирі повідомили про підозру злочинному угрупованню (ФОТО)

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури злочинному угрупованню повідомлено про підозру у незаконному переміщенні через митний кордон України лісоматеріалів, вчиненому повторно, в особливо великому розмірі, легалізації (відмиванні) коштів, одержаних злочинним шляхом,  перевезенні і збуті незаконно зрубаного лісу, що спричинило тяжкі наслідки, та підробленні документів і їх використанні (ч. 3 ст. 201-1, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 246, ч. ч. 3, 4 ст. 358 КК України).
Розслідуванням установлено, що організував незаконне постачання лісо- та пиломатеріалів до однієї з європейський країн директор та власник двох київських товариств. Для цього він залучав ще чотирьох спільників – приватних підприємців, брокера та бухгалтера.
Ділки діяли за чітко розробленою злочинною схемою. Замовляли виготовлення лісопродукції з лісу-кругляка невідомого походження на різних деревообробних підприємствах, зокрема, й Коростенського району.  На виготовлені пиломатеріали підробляли документи щодо їх походження. На підставі документів з недостовірними даними брокер оформляв відповідні сертифікати для оформлення товару на митниці та відправки за кордон.
 За даними слідства, протягом грудня 2020 – квітня 2023 років злочинне угруповання на підставі «липових» документів переправило через митний кордон України незаконно здобутих лісоматеріалів на майже 43 млн грн. Отриману в іноземній валюті виручку легалізовували через підконтрольних приватних підприємців та використовували для власних потреб.  
Під час обшуків вилучено та накладено арешт на близько 230 соснових колод, пиломатеріали, блокноти з чорновою бухгалтерією.
З метою подальшої конфіскації накладено арешт на приватний будинок, дві квартири, автомобіль та частку у статутному капіталі юридичної особи, що належать підозрюваним.
Двоє фігурантів - організатор та найактивніший його спільник – перебувають під вартою. Стосовно інших також обрано запобіжні заходи.
Досудове розслідування проводить ГУНП в області, оперативний супровід – УСБУ в області.
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Житомирської обласної прокуратури
кількість переглядів: 902